Zelf leggen of laten leggen? Dit zijn de leginstructies

1. Algemeen

Aandachtspunten voor het installeren van Vivafloors lijmversie pvc vloeren

Controle ondergrond: controleer altijd of er sprake is van een blijvend droge, scheurvrije, schone, trek- en drukvaste, vlakke vloer. ( zoals omschreven in DIN 18365 ).
Houten vloeren: zorg ervoor dat er geen spijkers uitsteken. Maak losliggende planken vast. Platen en voegen moeten geëgaliseerd worden. Spray op open voegen.Betonnen vloeren: egaliseer het oppervlak zoveel mogelijk. Egaliseer indien nodig en verwijder vuil en stof met stofzuiger of veger. Tegelvloer: egaliseer de voegen op dezelfde hoogte als de tegels. Breng een extra egalisatielaag aan, laat deze drogen, polish de vloer en maak deze zorgvuldig stofvrij. Zachte vloer: de oude tapijttegels of zachte vloer zoals vinyl, tapijt, linoleum of kurk moet verwijderd worden, samen met de resten van kleefmiddelen op het onderliggend oppervlak. Zwevende vloer: bij een MDF-vloer of andere zwevende onderlaag, dien je deze ten minste 24 uur voorafgaand aan de installatie van de vloer te installeren. Breng geen primer aan op behandelde tegels. Breng primer aan op onbehandeld MDF opdat het MDF het kleefmiddel niet zou absorberen. Voorafgaande egalisatie is niet vereist. Alle ondervloeren moeten vrij zijn van lijmresten en grote oneffenheden. Is de afwerkvloer niet zo te verkrijgen dan dient er altijd voorgestreken en geëgaliseerd te worden.
Onder een MDF of andere zwevende houten ondervloer (b.v. Smartfloor) moet een PE folie worden gelegd van minimaal 150 mu dik.
Opslag – zorg ervoor dat het materiaal ten allen tijden op een vlakke ondergrond ligt. Wanneer het materiaal niet vlak wordt opgeslagen zal dit tot problemen kunnen leiden bij de verwerking.
De controle van het te verwerken materiaal – de vloerbedekking – wordt voor het verlaten van de fabriek aan een zorgvuldige controle onderworpen, waardoor een hoge kwaliteitsstandaard kan worden gegarandeerd. Evenwel het 100 % uitsluiten van gebreken kunnen wij niet waarborgen. Daarom vervallen de garantie bepalingen op afwijkingen die na installatie worden geconstateerd. Controleer daarom vooraf de goederen.

Legplan

Het ontspannen van het materiaal: Om het materiaal voldoende de gelegenheid te bieden zich te ontspannen, moeten de stroken/ tegels minimaal 48 uur in de te verwerken ruimte, op kleine stapeltjes (zonder verpakking), worden gelegd, om zich aan de ruimte en temperatuur te kunnen aanpassen. De ideale verwerkingstemperatuur ligt bij ca. 18° C. Deze voorwaarden helpen dat het materiaal sneller te verwerken is. Warmte bepaalt grotendeels de hardheid van het materiaal.

Voor een optimale vlakverdeling en een zo klein mogelijk snijverlies, een smetlijn uitzetten die is afgestemd op het formaat van de verwerken stroken/ tegels. De vloer dient aan alle zijden opgesloten te worden door, muur of plint. Bij de lijmversie pvc vloeren (dryback) verzoeken wij je de UZIN KE 2000S of de UZIN KE 66 lijm te gebruiken (zie garantievoorschriften).

Installatievoorwaarden

 • Omgevingstemperatuur minimaal 18° C.
 • Ondervloertemperatuur minimaal 15° C.
 • Relatieve luchtvochtigheid maximaal 70 %.

Niet alleen de omgeving dient een minimum temperatuur te hebben van 18° C, maar ook de vloer, alsmede de voorstrijk- en overige producten. Bij de meting van het vochtpercentage, vaststellen of de vloer uniform van dikte is; grotere laagdikten hebben een langere droogtijd.

Het vochtgehalte van de vloer

Alle vloeren, uitgezonderd gietasfalt, kennen een maximaal toelaatbaar gewichtspercentage vocht. Deze norm dient ten alle tijde te worden gehandhaafd met betrekking tot de ondervloer. Dit heeft geen effect op jouw Vivafloors pvc vloer, maar het behoud van de onderliggende afwerkvloer. Je dient altijd voor de verwerking het vochtgehalte in de vloer te meten en de percentages in overeenstemming te brengen met de soort ondervloer. In geval van twijfel altijd een deskundige raadplegen. Een betrouwbaar hulpmiddel bij het vaststellen van een vochtpercentage is de CM meter. De meetwaarden moeten schriftelijk aan de opdrachtgever worden bevestigd. N.B. Op vloeren met vloerverwarming mag u, om beschadiging aan de verwarmingsinstallatie te voorkomen, geen vochtmeetmethodes loslaten, waarbij het noodzakelijk is om gaten te hakken (bijv. met het CM meter). Als er sprake is van vloerverwarming, zullen er in het algemeen opstartvoorschriften of een zo genaamd “opwarmingsprotocol” aanwezig zijn. Als men zich hieraan houdt is vochtmeten overbodig.

De samenstelling van de het toelaatbaar vochtgehalte in de ondervloer voor de verwerking van Vivafloors kunststof vloerbedekking. Gemeten met de CM meter, de waardes zijn als volgt:

 • Zand/ cement < 2,5 %
 • Anhydriet 0,3 % à 0,5 %
 • Magnesiet < 0,3 %
 • Koutbitumen < 2 %

Droogtijden beton

Een betonnen vloer moet voldoende lang drogen. Je dient te rekenen op één week droogtijd voor elke inch beton met een dikte tot 4 cm. Voor een dikte van meer dan 4 cm moet je deze droogtijd verdubbelen. Bij een dikte van 6 cm voorzie je een minimale droogtijd van (4×1) + (2×2) = 8 weken. Voor beton met een dikte van meer dan 6 cm voorzie je 4 weken droogtijd voor elke bijkomende inch.

2. WPC Clickversie vloeren (Hybrid flooring)

Controleer altijd de ondergrond: controleer altijd of er sprake is van een blijvend droge, scheurvrije, schone, trek- en drukvaste, vlakke vloer. ( zoals omschreven in DIN 18365 ).
Opslag: zorg ervoor dat het materiaal ten allen tijden op een vlakke ondergrond ligt. Wanneer het materiaal niet vlak wordt opgeslagen zal dit tot problemen kunnen leiden bij de verwerking.

De controle van het te verwerken materiaal: de vloeren worden voor het verlaten van de fabriek aan een zorgvuldige controle onderworpen, waardoor een hoge kwaliteitsstandaard kan worden gegarandeerd. Wij kunnen gebreken echter niet voor 100% uitsluiten. Controleer daarom altijd vooraf de goederen.

De vloeren dienen geacclimatiseerd te worden voorafgaande aan installatie: Leg de planken minimaal 48 uur in de te verwerken ruimte, op kleine stapeltjes (zonder verpakking), om zich aan de ruimte en temperatuur te kunnen aanpassen. De ideale verwerkingstemperatuur is ca. 18° C. Wil je de vloer in een appartement leggen met een eis van 10 dB? Maak dan gebruik van onze ondervloer Secura LVT Click Smart.

 1. Bepaal eerst hoe de vloer moet lopen. Doorgaans worden plankenvloeren in de lengte van de kamer gelegd.
 2. Om smalle plankbreedten of korte planklengtes in de buurt van de muren / deuren te voorkomen, is het belangrijk om goed te plannen. Met behulp van de breedte van de kamer kun je berekenen hoeveel volledige planken passen in het gebied en hoeveel ruimte overblijft, wat zal moeten worden gedekt door gedeeltelijke planken.
 3. Begin met een hele plank in de rechter hoek van de kamer, met de tongkant naar de muur. Leg de eerste rij planken langs een krijtstreep en houdt aan de muur een ruimte van ca. 6,5 mm voor uitzetten. De tong aan de kant van muur kan verwijderd worden door aan de bovenkant in te snijden en deze naar beneden te buigen. .
 4. De planken zijn eenvoudig te installeren zonder lijm. Eenvoudigweg dient de tong van een plank in de groefzijde van een andere plank geklikt te worden.
 5. Begin met de installatie van de eerste rij door het leggen van een plank plat op de vloer, met de tongzijde naar de muur. Lijn het einde van de tweede plank met de eerste en klik de verbinding in elkaar door recht naar beneden te duwen op de eerste plank. Vergrendel de korte uiteinden van de planken samen tot de eerste rij is voltooid. Snijd de laatste plank in de rij tot de benodigde lengte. Indien de wand niet haaks is, dient de eerste rij niet tegen wand aan gelegd worden, maar van de wand af, langs een haakse lijn. Zorg ervoor dat de planken in wildverband liggen met een minimum van 300 mm overlap. Dit zorgt voor een sterke verbinding.
 6. Nadat de eerste rij vloerdelen is geïnstalleerd, lijn de eerste plank van de tweede rij uit, zodat de buitenzijde evenwijdig loopt aan de buitenzijde van de eerste rij. Maak de verbinding door de tong aan de lange zijde in de groef te klikken, door de plank in een hoek van 45 graden te houden en de plank van de 2e rij vervolgens naar beneden te drukken.
 7. De tweede plank kan dan eerst aan de kopse kant van de eerste plank worden geklikt. Vervolgens kan de 2e plank in zijn geheel worden opgetild tot een hoek van 45 graden om de lange zijde in de eerste rij te klikken. Herhaal dit voor elke plank en rij.
 8. WPC vloer planken kunnen ook worden geïnstalleerd met een trekijzer of aanslagblok en rubberen hamer. Dit is handig op de lastige plekken, zoals de laatste rij en bij het deurkozijn. Gebruik een trekijzer en rubberen hamer om de verbindingen samen te vergrendelen in de laatste rij. Gebruik altijd een trekijzer op het snijvlak van de plank. De clickranden kunnen beschadigd raken als de trekstang rechtstreeks op de tong of groef wordt gebruikt.

Vloerverwarming

Installatie op vloerverwarming is mogelijk met warm water verwarmingssystemen. Voor andere systemen neem contact op met de fabrikant van de vloerverwarming. De temperatuur van het vloeroppervlak mag niet meer dan 29 °C zijn.

Reparaties

Mocht een plank beschadigd raken, om welke reden dan ook, dan is de eenvoudigste methode om de planken zorgvuldig los te klikken (voorzichtig met de tong en groef randen) tot de beschadigde plank kan worden verwijderd. Vervang vervolgens de beschadigde plank door een nieuwe en bevestig de losgemaakte planken opnieuw. Dit werkt meestal goed voor planken die dicht bij de twee lange zijden van een kamer zijn. Voor beschadigde planken die niet dicht bij de rand zijn, moet je de beschadigde planken verwijderen en nieuwe stukken, zonder de korte en de lange eind groeven.

 1. Met behulp van een scherp mes snijd je het midden van de beschadigde plank eruit. Laat ongeveer 30 mm bevestigd aan de aangrenzende planken.
 2. Het gesneden gedeelte voorzichtig verwijderen en de vier hoeken voorzichtig doorsnijden. Zorg ervoor dat bij het verwijderen van de beschadigde plank, de tong en groef van de omliggende planken niet beschadigen.
 3. Verwijder de tongstrip met een scherp mes van zowel de lange als de korte zijde van de vervangende plank. Verwijder ook de groef strook van de korte zijde de vervangende plank.
 4. Plaats dubbelzijdig tape half onder de omliggende planken met de plakkant naar boven (dus niet vastplakken aan de ondervloer), zodat de vervangende plank op de andere helft van de tape aangebracht kan worden.
 5. Plaats de vervangende plank door het aantrekken van de groef van de lange zijde in de tong van de aangrenzende plank en naar beneden te drukken op de andere drie zijden. Het tapijt tape zal de vervanging plank op zijn plaats houden met de aangrenzende planken. Gebruik een handroller om de band verder te bevestigen.
Dealerfinder

Ja, ik wil eens komen kijken!

Maak direct een vrijblijvende afspraak.

 • Showroom Culemborg
 • Showroom Goor

Plan een persoonlijke afspraak in één van onze Dealers!

Je bent van harte welkom. Wij zijn altijd in de buurt, dus vul je postcode in en ontdek direct jouw dichtstbijzijnde Vivafloors-dealer!

Postcode of plaats

  Dank voor je aanvraag.

  Vul je gegevens hieronder in en plan jouw persoonlijke afspraak voor een advies op maat bij in . Vergeet niet je telefoonnummer in te vullen!

  Deze is naar de vestiging gestuurd.De showroom in zal de afspraak bevestigen of mogelijk contact opnemen voor een andere afspraak.